Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.

 

2021-2022

 

Στις 22.6.2022 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου παρουσιάστηκαν οι δράσεις του σχολείου που αφορούσαν στο Σχέδιο δράσης της ΜΝΑΕ για το Σχ. Έτος 2021-2022. Η παρουσίαση ξεκίνησε με μια συνολική συνοπτική παρουσίαση των σχεδίων της ΜΝΑΕ των προηγούμενων χρόνων και ακολούθησαν οι φετινές δράσεις με την σειρά που φαίνεται στο επισυναπτόμενο πρόγραμμα. Ήταν μια πλούσια σε έργο παρουσίαση που ανέδειξε τους μαθητές και τη συμμετοχή τους σε δράσεις πολιτισμού, κουλτούρας, εθελοντισμού, περιβάλλοντος και τέχνης. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες.
 
 Αφίσες δράσης
 
 
Ένας μεγάλος αριθμός μαθητών για το σχ. έτος 21-22 ασχολήθηκε με την ανακύκλωση και τη σχέση της με την ενέργεια και την τέχνη!!! Οι δράσεις τους ενσωματώθηκαν στο σχέδιο ΜΝΑΕ 22 με τίτλο "Κοινωνικοί προβληματίζει και έφηβοι" και παρουσιαστηκαν στην τελική εκδήλωση του σχολείου στις 22.6.22. Στο σχολείο δημιουργήθηκε η γωνία ανακύκλωσης και εκτέθηκαν τα έργα των μαθητών!! Συγχαρητήρια σε όλους μαθητές και καθηγητές!!

Παρακάτω 2 βιντεο από τις δράσεις και την παρουσίαση τους!!!

 

Άλλη μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή δράση ανακύκλωσης και εθελοντισμού ξεχώρησε φέτος στο 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου και παρουσιάστηκε στην τελική εκδήλωση στις 22.6.22!
Επίσκεψη στα γραφεία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΘΕΟΦΙΛΟΣ!! Πολλά συγχαρητήρια σε όλους!
 

 

 

2020-2021

  

Παλμός News: Οι «Μαθητικές Ανησυχίες» του 2ου ΕΠΑ.Λ.

 

 

VIDEO

 

 

2018-2019

  • ΚΑΜΙΝΙ, 10-05-2019, 12-2μμ«Έρχομαι κοντά σου»

9 εκπαιδευτικοί, 92 μαθητές και 4 δράσεις - Το 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου διοργανώνει την παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης του, (ΚΑΜΙΝΙ, 10.05.2019, 12-2μμ), στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου "Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ"» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναφέρεται στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και έχει τίτλο: «Έρχομαι κοντά σου».

Επισυνάπτεται η πρόσκληση και το πρόγραμμα για την εκδήλωση στις 10.5.2019, ημέρα Παρασκευή, στο Πολιτιστικό Κέντρο "ΚΑΜΙΝΙ" του Δήμου Γαλατσίου, 12-2μμ.

Εφημερίδα ΠΑΛΜΟΣ, σελίδα 9: "Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου παρουσίασε τις δράσεις του"

Υλικό από την παρουσίαση«Έρχομαι κοντά σου» στο ΚΑΜΙΝΙ, 10-05-2019

Στο πλαίσιο του υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου "Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ" μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ΚΑΜΙΝΙ, στις 10 ΜΑΪΟΥ 2019, το 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης του για το Σχολικό έτος 2018-2019.

«Έρχομαι κοντά σου» ήταν ο τίτλος του προγράμματος και το θέμα του Σχεδίου Δράσης ήταν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.  Πόσο εύκολο είναι τελικά κάποιος να έρθει σ’ επαφή με συναισθήματα, με βιώματα όταν είναι πολύ δύσκολο να τα αναγνωρίσει, να τα αποδεχτεί και να τα εκφράσει; Πόσο μάλλον όταν μοιράζεται την καθημερινότητα σ’ ένα πολυπληθές πολυπολιτισμικό σχολείο, είτε ως μαθητής, είτε ως εκπαιδευτικός.

Αυτό λοιπόν προσπαθήσαμε να κάνουμε στο 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου, να μοιραστούμε όσο πιο αληθινά, όσο πιο δημιουργικά, όσο πιο βιωματικά γίνεται ένα τρίωρο μέσα στην εβδομάδα 9 εκπαιδευτικοί με 92 μαθητές.

Μοιραστήκαμε ένα σχεδιασμένο και δομημένο πρόγραμμα βιωματικών ασκήσεων γνωριμίας και γνώσεων, παιγνιδιών που είχε στόχο, σκοπό και αποτέλεσμα. Ο στόχος ήταν ο τίτλος μας, σκοπός ήταν το βαθύτερο νόημα επικοινωνίας και της αποδοχής του άλλου και το αποτέλεσμα οι 4 δράσεις μας. Οι δράσεις έγιναν από τα 5 τμήματα της Α΄ Λυκείου και είχαν ως εξής:

  • Τμήμα Α1: έρευνα και συλλογή ταινιών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • Τμήμα Α2 & Α3: δημιουργία χώρου γνώσης και μάθησης – βιβλιοθήκης-κέντρο αναφοράς βιβλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • Τμήμα Α4: δημιουργία βιβλίου συνταγών από τα μέρη καταγωγής των μαθητών μας
  • Τμήμα Α5:  ο κήπος της ζωής - σχολικός λαχανόκηπος.

Έτσι έγινε μια ειδική κατασκευή βιβλιοθήκης και τοποθετήθηκε στην είσοδο του σχολείου, αγοράστηκαν 15 ταινίες και 60 τίτλοι βιβλίων, διαμορφώθηκε ο κήπος μας και γράφτηκε και το βιβλίο συνταγών.

Όλα αυτά οι μαθητές τα αναπαράστησαν με μια «σκηνοθετημένη επίσκεψη σ’ ένα πολυχώρο τεχνών» διακοσμημένο με φυτά που παρέπεμπαν στον κήπο μας πάνω στη σκηνή μιας από τις αίθουσες στο ΚΑΜΙΝΙ, όπου απόλαυσαν μια έκθεση φωτογραφίας, μια βιβλιοθήκη-ταινιοθήκη και παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η έκθεση φωτογραφίας είχε φωτογραφίες από την καθημερινότητά τους με το δικαίωμα στη χαρά, στη ζωή, στην τέχνη, στον πολιτισμό. Το θεατρικό δρώμενο είχε τρία μέρη: μια παρουσίαση για την αξία της ανθρώπινης ζωής, το κείμενο του Μ. Μπρεχτ «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι» με βιντεοπροβολή και παρουσίαση από τα παιδιά και το  κείμενο του Ε. Γκαλεάνο «Ο κόσμος ανάποδα»  σε ελεύθερη απόδοση από τα παιδιά. Παράλληλα ακούστηκαν ποιήματα που έγραψαν τα παιδιά, όπως το παρακάτω:

Αγάπη είναι μια λέξη γλυκιά, Μια λέξη μεγάλη,
Του κόσμου η πιο όμορφη, Σαν αυτή δεν είναι άλλη!
Αγάπησα είναι λέξη μάγισσα, 
που όσο και να έψαξα, όσο και να πάσχισα, όμοια της στη ζωή δε συνάντησα.
Αν στην καρδιά σου αγάπη δεν κρύβεις, 
Αν στην καρδιά σου αγάπη δεν νιώθεις,
Θα΄ σαι υπόλογος μπροστά στη ζωή!
Γιατί δεν αγάπησες θα μετανιώσεις. 
Είμαστε άνθρωποι  καιΘέλουμε να ζήσουμε στην πατρίδα του ο καθένας, 
Με γαλήνη, Μέσα σε ένα κόσμο πιο σωστό, πιο δίκαιο, 
με σύντροφο μας πάντα την ΕΙΡΗΝΗ!!!!
Τελικά ξέρεις τι ψάχνουμε όλοι; 
Μια αγκαλιά κι έναν άνθρωπο να μας αγαπάει,
τις στιγμές που δεν ξέρουμε πώς να αγαπάμε εμείς τον εαυτό μας.

Από τον Αμίρι Ραχμάτ, που είναι πρώτη χρονιά στην Ελλάδα! 

Η εκδήλωσε έκλεισε με την απονομή επαίνων στους μαθητές και στους καθηγητές που συνοδέψαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς στην προσπάθεια αυτή για να μπορούν όλοι να λένε «Έρχομαι κοντά σου». Συγχαρητήρια σε όλους!!

Συμμετείχαν όλοι οι  μαθητές της Α΄ Τάξης 2018-19

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Αβραμάντη Ελένη, Καπετανάκη Σεβαστή, Κυρατζή Μαρία,

Μαμουνή-Κορρέ Αγγελική, Μιχόπουλος Παναγιώτης,

Παντελάκη Παρασκευή, Περάκης Ηλίας, Στραβορίζου Ακριβή

Μαθητές - Παρουσίαση και θεατρικό δρώμενο:

Αμίρι Ραχμάτ, Δήμητρα Ανδρή, Γουέντυ Εντομανταπόν, Τζένη Γιάχο, Αργυρώ Κορδερά, Μαρούσα Καρδήμη, Κλέα Κούμρια, Βαλέρια Κόβαλ, Γαβριέλα Κατσιούλη, Ντέμπορα Λαμκολλάρι, Μιχαέλα Ρομανιούκ, Μπιρπανάγου Ελένη, Κλεοπάτρα Εναγέτ, Έφη Παϊζη, Νικόλαος Ραφαήλ Παφύλλας, Ολιάνα Τζαφεράι, Τζίνα Καπάι, Κλέντι Μπογκντάνι, Αρλάντο Στεπιμίρι, Νάσια Ζάρα, Κριστιάνα Βελίδη, Ξένια Αντωνάτου

Η Συντονίστρια του Σχεδίου Δράσης

Αικατερίνη Λυκοστράτη