Ευρετήριο Άρθρου

Για πρώτη φορά ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 1998 στο 3ο ΤΕΕ Αθηνών από την περιβαλλοντική ομάδα των μαθητών και μαθητριών του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς:

  1.   Αναγνωστόπουλο Παναγιώτη
  2.   Κερασιώτη Σεραφείμ
  3.   Παπαδάκη Μιχαήλ και
  4.   Χούσο Γεώργιο

όπου συνεχίστηκε μέχρι το 2002. Έκτοτε ο διαγωνισμός συνεχίζεται στο 2ο ΤΕΕ Γαλατσίου, σημερινό 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου, συνεχώς και ανελλιπώς κάθε χρόνο μέχρι σήμερα.

Το προσωνύμιο «Μιχάλης Παπαδάκης» δόθηκε στον διαγωνισμό το 2001 προς τιμή του πολύ σημαντικού και καλού μαθηματικού εκπαιδευτικού που χάθηκε ξαφνικά και πρόωρα, αφήνοντας πίσω του όμως σημαντικό έργο στα μαθηματικά το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά το σημαντικότερο για όλους όσους τον γνώρισαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, ήταν το ήθος του, η αγάπη για το λειτούργημά του και η προσφορά του σε αυτό που σήμερα λέμε προστασία του περιβάλλοντος αλλά που οι περισσότεροι δεν το εννοούμε.
Ήταν ο κυριότερος εμπνευστής του διαγωνισμού που τον στήριξε όσο κανείς άλλος, γιατί αγαπούσε τη φύση, αγαπούσε τα πουλιά, αγαπούσε τη ζωή, αγαπούσε τους μαθητές του και αξίζει να μείνει στην μνήμη μας γιατί ήταν Άνθρωπος.

Συνολικά τα δεκαπέντε χρόνια που πέρασαν έχουν συμμετάσχει στους διαγωνισμούς περίπου 2.500 μαθητές και μαθήτριες από 800 σχολεία όλων των βαθμίδων.


Στις φωλιές των προηγούμενων διαγωνισμών που τοποθετήθηκαν στα δέντρα των πάρκων και στα δάση, φώλιασαν διάφορα πουλιά όπου και αναπαράχθησαν.

Τα τρία τελευταία σχολικά έτη 2009 -2010,2010-2011 και 2011-2012 αναρτήσαμε ξύλινες τεχνητές φωλιές στο Άλσος Βεΐκου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δήμο Γαλατσίου, στο Δάσος των Μεθάνων σε συνεργασία με το ΚΠΕ Τροιζήνας και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.
Ως περιβαλλοντική ομάδα αφιερώσαμε  λίγο από το χρόνο μας για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική ορνιθοπανίδα και σκοπός μας είναι αρχικά να τους μειώσουμε και γιατί όχι να τους εξαφανίσουμε.

Επίσης θέλουμε να περάσουμε ορισμένα μηνύματα στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για να υποστηρίξουν τις οικολογικές οργανώσεις όπως είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε) που προσφέρει πολύ σημαντικό και ανεκτίμητο έργο στην πατρίδα μας με τους εθελοντές να αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο για την προστασία της ορνιθοπανίδας και τους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό που κάνουν αλλά δεν αρκεί μόνο το ευχαριστώ, πρέπει όλοι μας να τους στηρίξουμε συμμετέχοντας στην προσπάθειά τους με το να γίνουμε μέλη της (Ε.Ο.Ε).
Κίνητρό μας είναι η αφύπνιση των πολιτών για την αναγνώριση της σημασίας που έχουν τα πουλιά στη ζωή μας.
 Στόχος μας επίσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών των Δημοτικών, των Γυμνασίων, των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, των ΕΠΑΣ και Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας της χώρας μας, στο θέμα της προστασίας  της αστικής και άγριας ορνιθοπανίδας, της αύξησης της βιοποικιλότητας και αυτό το πετυχαίνουμε εν μέρει με την κατασκευή ξύλινων φωλιών που τοποθετούνται σε διάφορα άλση των πόλεων.
Τέλος, θέλουμε να αποτρέψουμε στο μέτρο του δυνατού, οι σημερινοί μαθητές να είναι αυριανοί κυνηγοί πουλιών.
Η σημασία της ύπαρξης των πουλιών σε κάθε περιοχή του πλανήτη είναι πολύ μεγάλη για πολλούς και διάφορους λόγους.
Η ύπαρξη μεγάλης βιοποικιλότητας σε μια περιοχή δηλώνει ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι σε μικρή κλίμακα σε αντίθεση με τη μικρή βιοποικιλότητας πουλιών που δηλώνει μεγάλη μόλυνση.
Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση όλων μας  το σεβασμό στο περιβάλλον και το δικαίωμα ζωής σε όλα τα όντα του πλανήτη.


Το Λογότυπο του «Διαγωνισμού κατασκευής ξύλινης φωλιάς για πουλιά»
σχεδιάστηκε απο τον«Μιχάλη Παπαδάκη»